Een tuigpaard wordt gefokt om aangespannen op concoursen te presteren. Het tuigpaard heeft een fiere houding, gepaard gaand met een draf met veel zweefmoment, een ruim wegzettend voorbeen, een hoge actie en een krachtig ondertredend achterbeen.
De tuigpaarden sport is een typisch Nederlandse sport. De sport wordt bedreven met KWPN tuigpaarden, KFPS Friezen en Hackneys.
Wedstrijden
Er zijn wedstrijden voor het enkelspan, tweespan, tandem, randem (drie tuigpaarden achter elkaar), quadrem (vier achter elkaar), vierspan (twee voor, twee achter) of het klavertje-drie (twee achter, één voor). Er zijn ook speciale showrubrieken zonder wedstrijdelement. Ook heel populair zijn de speciale damesrubrieken, daarbij worden de paarden gereden voor luxe tweewielige rijtuigen
Doel van een springconcours
Het doel van een springconcours is dat paard en ruiter het parcours foutloos afleggen. Dit wil zeggen dat ze geen balken van hindernissen af gooien (of zelfs de hele hindernis omverwerpen) en dat ze geen weigering hebben. Ook moeten de hindernissen in de juiste volgorde genomen worden. Degene die het snelst het parcours foutloos aflegt, wint. Soms wordt de winnaar direct aangewezen, maar wanneer meerdere combinaties foutloos zijn, wordt soms een soort tweede ronde, de barrage gehouden. Wanneer geen enkele combinatie foutloos is, wordt gekeken wie de minste strafpunten heeft. Hebben meerdere combinaties evenveel (of eigenlijk: even weinig) strafpunten, dan wint van hen degene die het snelst was.
WIN OR LOSE
Deelnemers: De 10 best geplaatste combinaties uit het klassieke parcours in de klasse Z en ZZ kunnen hieraan deelnemen, echter met dien verstande dat een ruiter/amazone slechts éénmaal in iedere discipline (Z, ZZ) mag starten. Heeft hij/zij zich met meerdere paarden geplaatst bij de beste 10, dan zal hij/zij een keus moeten maken met welk paard er wordt gestart, daardoor kunnen de nrs. 11, 12 enz van de uitslagenlijst aan de startlijst worden toegevoegd.
Spelregels
In het parcours staan 8 hindernissen opgesteld, die in de aangegeven volgorde moeten worden gesprongen. Iedere goed gesprongen hindernis levert voor de deelnemer een bepaald bedrag op volgens onderstaande tabel. Deze bedragen is zij/hij geheel kwijt, zo gauw er, waar dan ook in het parcours, een fout (ongehoorzaamheid, val, omgeworpen hindernis, overschrijding van de toegestane tijd enz.) gemaakt wordt. Daarentegen heeft de deelnemer het recht om haar/zijn parcours vrijwillig te beëindigen met behoud van het tot dan toe verdiende bedrag. Die vrijwillige beëindiging moet duidelijk worden aangegeven door het afnemen van de cap of het opsteken van de hand en mag niet gebeuren in het zicht van de volgende hindernis.